neděle 25. února 2024

Průvodce povětřím a tmou

Podtitul:                28 lekcí z česko-české konverzace pro naprosté začátečníky
Autor:                    Ludvík Němec
Ilustrace:              Václav Kabát, Zdenka Táborská
Vydání:                  1988 (1. vydání)
Počet stran:         135
Vazba:                    pevná, vázaná
Přečteno:              2023

Obsah:

Student, který neuspěl u přijímaček na vysokou, dočasně přijal brigádu jako průvodce v kasematech na Špilberku. Jeho spolupracovníky tu byla různorodá skupinka všemožných podivínů. Ti spolu s některými výstředními návštěvníky hradu se stali téměř nekonečnou inspirací pro tuto knížku. 

Ukázka:

Museli byste tu dívku vidět, jak tu stojí na špičkách jako skokanka na konci věže, jenom se vrhnout do hloubky. Má na sobě zelené manšestráky, které velice těsně obepínají její malý zadeček a napjaté nohy - a přiznávám rovnou, že těm nohám a zadečku patří má pozornost především. I když si dokážu všimnout i toho, že musí mít velice krátké vlasy, protože zelený šátek má uvázaný úplně těsně kolem hlavy.
Pak se ke mě otočí.
Ještě nikdy jsem neviděl tolik hrůzy v lidských očích.
Není to legrace? Dívala se polekaně na podezřelého obejdu, jak v podzimním parku kope hrob, a když se otočila, stejný vagabund stál za ní - s mlsnýma očima a sekyrou v ruce. Později se tomu budeme mnohokrát smát.
Teď nevykřikne; jenom pomalu zakroutí hlavou.
"Nebojte se," řeknu - a najednou se sám začínám bát. Opravdu. Snad, že jsem konečně uviděl její tvář, bílou jako papír s rudou pečetí úst. Na tom papíře je zpráva jen pro mě.
"Nebojte se," řeknu. "Zakopáváme jen mrtvého psa. Ráno skočil z hradeb."
Hrůza z jejích očí pomalu mizí, místo ní se objeví nedůvěra. Což se mi líbí ještě míň.
"Opravdu, tady se to stává. Delfíni to taky dělají. A kosatky."
"A lidi." řekne.
Už se chci usmát, hlavně úlevou, že to není cizinka, když v tom si konečně všimnu koženého řemínku, který vykukuje z kapsy její šedé bundy. "Promiňte, proboha! To byl váš..."

 


Hodnocení:                                ★★★☆☆

Někdo má ten dar, že téměř z každé příhody dokáže udělat veselou historku. Ač autor často píše o vážných věcech, tak se čtenář neubrání škodolibému úsměvu nad "cizím neštěstím". Kromě humorných situací jsme svědky i mezilidských vztahů na pracovišti, kde mladý brigádník tzv. "vyžere" každou nepříjemnou novinku, protože je přece služebně nejmladší. Kniha není nic světoborného. Ale pokud se potřebujete odreagovat, zrelaxovat nebo zapomenout na vlastní problémy a ujistit se, že by mohlo být ještě hůř, tak po ní klidně sáhněte. Úsměv zaručen!


Další knihy autora:

Žádné komentáře:

Okomentovat