neděle 15. srpna 2021

Osud s pečetí rezavých vlasů


Podtitul:
            Tajemství zámku v Ivanovicích na Hané
Autor:                Jaroslava Říhová
Vydání:              Fontána 2007
Počet stran:      184
Vazba:                pevná, vázaná
Přečteno:          2013

Obsah:

Historická fakta: Jan Václav Přepyský zdědil Ivanovické panství, které během svého života značně zvelebil. Oženil se s Šarlotou z Moravců. O svatební noci byla nevěsta viděna, jak prchá ze zámku pronásledována smečkou pánových psů (písemně zaznamenáno v dobových dokumentech). Její další osud zatím není historicky doložen. Nebyl nalezen žádný doklad o rozluce manželství, ale pan Přepyský se již podruhé neoženil a zemřel bez potomků. Několik let poté se pan Přepyský nechal zazdít ve svých komnatách, společnost mu dělali jen jeho psi, kteří mohli malým otvorem vycházet ven (stejným otvorem mu služebnictvo přinášelo jídlo a další věci). Své panství spravoval "z okna". Ve svém dobrovolném vězení byl nalezen zavražděn s chomáčem rezavých vlasů v ruce. Stěny byly neporušené, okna zavřená... ?
To málo, co o osobě Ivanovického pána víme, stačí, aby člověk pochopil, že jeho životní příběh byl přinejmenším zvláštní.

Ukázka:

Věřila jsem Nani na slovo. Kdo jiný než ona, moudrá kořenářka a léčitelka, může vědět víc o tajných a tajemných věcech.? Vždyť i od své matky jsem kdysi slýchala, že pouhá obyčejná myšlenka má tvořivou nebo destruktivní sílu. A často jsem se o tom přesvědčila.
Nani se zamyšleně zahleděla na krabičku. vyndala vlasy a soustředěně je rozplétala. "Ani jeden vláseček nesmí zůstat nezachycen," poznamenala ke mě. Pak ještě jednou prohlédla svazeček Lidčiných vlasů, ovinula je pentlí a vrátila spolu s lístečkem znovu do krabičky. Zamumlala: "Ještě že máme v krbu žhavé uhlíky!" a mrštila krabičkou přímo doprostřed té žhavé tříště tam. 
Po chvilce vyšlehly plameny, ovíjely krabičku a zároveň ji pohlcovaly, i s jejím obsahem.
Nani si oddechla: "Tak, a už nikdy nikomu neškoď!" Z ohně se ozvalo zlostné zasyčení - nebo se mi to jen zdálo? Po zdi jako by lehce plynul stín připomínající siluetu Lidky, ale i ten se pomalu ztrácel, až zcela zanikl.

Hodnocení:            ★★★★★

Legendu o podivínském majiteli Ivanovického panství znám už déle. Autorka z této legendy zachovala jen historicky doložená fakta a k nim stvořila vlastní příběh osudové lásky. Nabízí nám tak jinou možnou verzi příběhu, než jak si jej domysleli lidé a jak nyní mezi nimi koluje. Krom toho popisuje mně známá místa a seznamuje nás s jejich tajemstvími ať už skutečnými, nebo smyšlenými.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. V podstatě ano. Podle pověstí se uchýlila do kláštera. Alespoň v době publikace knihy.
      Dnes se spekuluje, že dožila v ústraní na statku v Bučovicích - na wikipedii se dokonce objevilo datum jejího úmrtí. Ovšem v textu je to stále prezentováno jen jako domněnka, nikoliv fakt.

      Vymazat