neděle 20. června 2021

Pro kravičku


Autor:
                  Jindřich Šimon Baar
Vydání:                Lidová demokracie 1961
Počet stran:        76
Vazba:                  pevná, vázaná s přebalem
Přečteno:            2019

Obsah:

Příběh mladých chudých manželů plný odříkání, tvrdé dřiny, bolesti a jiných útrap, které podstoupili, aby si splnili svůj sen - vlastní krávu, živitelku. Ta se potom stala milovaným a hýčkaným členem rodiny.

Ukázka:

Všecky meze a vodoteče Matoušovic dovolil jí sedlák na polích vyžít, někdy se pustila za Hadamem do lesa, jindy plít len, nebo brambory, ale vždycky pamatovala na kravičku. Celé dopoledne jí věnovala. Teprve odpoledne šla pomoci, co bylo třeba, k Matoušům, a to ne za plat, ale za kus píce pro kravku. Kdykoli šla kolem mařtálky, nikdy neopomenula, aby čtverečkem okénka nenahlédla dovnitř, co straka dělá. Kdykoli k ní vešla, poplácala ji po zádech a krku, a když jedla, ulomila chleba nebo rozpíček, co právě měla, a podala kravce. Mazlila se s ní  zrovna jako s dítětem, až se Hadam vadil. Ale sám také spočinul na strace po každé láskyplným okem, a kdykoli se vracel z lesa, vždycky se zastavil i on u ní.

Hodnocení:                    ★★★★☆

Jako moravačce mi chodské nářečí dělalo trošku problém, musela jsem se víc soustředit. Ale to neubírá dílu na zajímavosti. Bylo to milé, příjemné čtení. Autor v něm s láskou popisuje zdejší krajinu, lid žijící v ní a jeho laskavou duši. Dějově není příliš složitý, přesto nepostrádá drobné prvky napětí. Konec mě dojal až k slzám.

Žádné komentáře:

Okomentovat